Tuesday

Mahalkan dirimu Wahai Wanita..

Assalammualaikum wbt,sekali lagi diberi peluang untuk menulis diruangan blog ini.. 

." Seluruh umat manusia hampir mengelilingi kamu seperti mereka (yang kebuluran) mengelilingi hidangan makanan lalu seorang sahabat bertanya : Adakah kerana bilangan kami waktu itu sedikit wahai Rasulullah? Jawab baginda : Tidak bahkan bilangan kamu amat ramai tetapi kamu ibarat buih di lautan. Allah akan mencabut daripada hati atau musuh kehebatan kamu dan menyematkan dalam hati kamu al-wahn . Lantas sahabat bertanya lagi,ya rasulullah! Apakah yang dimaksudkan dengan al-wahn itu? Ujar baginda: iaitu cintakan dunia dan takutkan mati.." HR Abu Daud dan Ahmad.. Hadith ini menggambarkan kehidupan kita umat Islam akhir zaman pada masa kini.. Buktinya apabila melihat sekeliling ramai kelompok manusia yang kembali jahil. Ilmu tidak lagi di cintai,Allah tidak lagi dicintai,Rasulullah tidak lagi menjadi ikutan. Apa yang dilihat sekarang? Kehidupan barat!!! Mengagungkan ciptaan yang dibawa!!!

Wanita muslimah ,sedarlah.. kedudukanmu dimuliakan Allah!! Allah  mengangkat darjatmu melebihi kaum muslimin. Tidak cukup lagikah itu??? Allah meletakkan syurga pada kakimu !!! Tidak cukup lagikah itu untuk buatmu??? apa yang kau inginkan sehingga kau membiarkan dirimu dihinakan oleh al-khaliq??? mengapa perintahnya kau tinggalkan dan larangannya kau laksanakan??
ke mana perginya kewarasan akal fikiranmu??? Adakah harga dirimu terletak pada pandangan orang lain? Adakah kau harus bersikap dalam kepura-puraan hanya untuk memuaskan nafsu mereka yang tidak pernah puas?? Relanya kau dimamah mereka hanya kerana dunia yang tidak seberapa. Ia lebih hina berbanding bangkai bagi Allah , jadi mengapa harus kau pertikaikan lagi??

Tahukah kau duhai wanita?? Semakin mahal dirimu, semakin ramai yang menggilakan dirimu..
Jika kau menjual dirimu dengan murah, nescaya kau yang bakal merana. siapa yang akan menanggung keperitan itu???? Bukan kah dirimu juga??? Sedarlah wanita, kau adalah permata berharga yang amat dicintai. Jika dirimu dihias dengan kesucian,kau akan perolehi kebahagiaan yang nyata, Bagaimana untuk menjadi suri di hati seorang muslimin yang beriman?

  1. jadikanlah gadzul basar (menundukkan pandangan) sebagai 'hiasan mata', nescaya kau akan menjadi lebih bening dan jernih.
  2. oleskan 'gincu kejujuran' pada bibirmu, berani kerana benar sebagai prinsip. Nescaya akan semakin manis.
  3. gunakanlah 'pemerah pipi' daripada alat solek yang terbuat dari sifat malu dan salun iman.
  4. pakailah 'sabun istighfar ' yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang dilakukan.
  5. rawatlah rambut dgn 'hijab islami' yang akan menghilangkan 'kelemumur pandangan lelaki' yang membahayakan.
  6. hiasi kedua tangan dengan 'gelang tawadhuk' dan disarungkan 'cincin ukhuwwah' pada jari
  7. sebaik-baik kalung adalah 'kalung kesucian'
  8. bedaklah wajah dengan air wudhuk nescaya akan bercahaya di akhirat kelak.'

Wanita muslimah andai sahaja kau mempertimbangkan akan apa yang dipaparkan nescaya kau akan berfikir dua tiga kali untuk melakukan maksiat..

Yang baik itu datang dari Allah,
yang buruk itu juga datang dari Allah tetapi diburukkan lagi oleh penulis,
wallahu'alam.

p/s: ayat di atas adalah dari seorang sahabiah yang ada sedikit pertambahan... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...