Friday

Mana Perginya Masa Mu?

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Ayuh kita refleksi (menghitung diri) buat seketika. Ayuh kita selami masa kita dalam seharian. Tidak perlu kita memikirkan masa kita setahun yang lalu, sebulan yang lalu mahupun seminggu yang lalu. Cukuplah hanya menghitung hari semalam yang sudah berlalu.

Berapa banyak masa yang kita 'miliki' dalam tempoh sehari? Benar, 24 jam. Cuba renungi fakta ini, kita tidur lebih kurang dalam 5-8 jam sehari. Kita berjaga 19 ataupun 16 jam sehari. Kita beribadah mungkin hanya mengambil masa beberapa jam (1-2 jam). Lalu, ke mana masa kita yang selebihnya? Adakah kita menghabiskan masa yang selebihnya dengan baik? Maksud? Adakah kita meneruskan aktiviti harian kita dengan amalan yang baik ataupun sebaliknya? Adakah kita menghabiskan masa dengan berzikir, membaca Al-Quran, menelaah buku haraki, berzikir, bersedekah, mendengar ceramah dan pelbagai lagi ibadah yang lain? Teramat beruntunglah kita sekiranya setiap kali kita melakukan sesuatu pekerjaan itu diniatkan kerana Allah (bagaimana sekiranya kita hanya bekerja tanpa berniat kerana Allah? Bukankah itu merugikan?)

Bayangkanlah, kita hanya beribadah dalam masa 2 jam, selebihnya entah ke mana. Cuba bayangkan lagi, dapatkah amal ibadah yang begitu sedikit menanggung dosa yang begitu banyak? Pahala tidak akan datang bergolek ke arah manusia jika manusia itu terus duduk di satu titik yang penuh dengan dosa dan tiada usaha untuk memperbaiki diri dan melalui proses 'pencerahan' daripada titik hitam itu?

Memang benarlah firman Allah SWT yang bermaksud:
"Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh. Berpesan-pesanlah kamu dengan kebenaran dan kesabaran." (Al-Asr: ayat 2-3) 

Apa yang kita dapat simpulkan daripada  ayat ini adalah kita sentiasa berada dalam kerugian, kerana kita membiarkan diri kita mengejar masa (orang yang mensia-siakan  masa dan akhirnya meratapi pemergian masa) dan bukannya orang yang sentiasa di hadapan masa. Ingat, masa itu ibarat pedang yang tajam. Bila-bila masa sahaja ia mampu untuk memotong kita dengan kibasannya yang tidak ada penangguhan.

Konklusinya, JANGAN biarkan anda, dia, saya, kita, kamu dan mereka menjadi insan yang sentiasa kerugian.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...